Saker du ska tänka på när du köper en begagnad bil

Det är många faktorer att ha i åtanke i samband med köp av en begagnad bil, men det är samtidigt otroligt viktigt att vara förberedd och ha den informationen som krävs för att göra ett så tryggt köp som möjligt. För det första bör du bestämma dig för vad för typ av modell du är ute efter eller vilka funktioner bilen ska ha innan du börjar söka. Fundera vilka krav du har och i vilka sammanhang du ska använda bilen för att underlätta letandet. Därefter kan du börja kolla på utbudet, till exempel genom annonser på internet, för att få en uppfattning om priser. På många sidor kan man filtrera sina sökningar för att underlätta jakten.

Ska köpet ske privat eller via en bilhandlare?

Det finns för- och nackdelar med köp av både privatpersoner och bilhandlare. När du köper ett fordon privat, blir affären vanligtvis billigare, men du kan aldrig kontrollera om löftena om fordonets skick stämmer eller inte. Köper du istället bilen hos en bilhandlare blir affären genast tryggare eftersom en garanti ofta är inbakat i priset, men du kan inte träffa personen som faktiskt använt fordonet innan dig.

nköp av begagnad bil

Kör bilen innan du köper den!

När du har hittat en bil som du gillar och som verkar bra, bör du provköra den innan du gör en affär. Ta en åktur i lugn och ro, där du kontrollerar faktorer som motorljud, lampor och andra funktioner. Kom ihåg att aldrig ha musik på för att vara extra uppmärksam på ljuden från bilen. Sedan gäller det också att göra en utvändig och en invändig kontroll av bilen, vilket många gånger kan vara ett svårt moment. På internet kan man hitta mängder av bra listor för kontroll av fordon att utgå ifrån om man känner sig osäker.

Läs alla dokument noggrant!

Kontrollera serviceboken noggrant och i lugn och ro eftersom den innehåller de viktigaste uppgifterna om fordonets skick. Där kan du hitta information om miltal eller genomförda kontroller för rost. Känner du dig osäker på uppgifterna kan du alltid vända dig till den verkstad som utfört servicen. Kontrollera också att andra användbara dokument finns med i bilen, som till exempel instruktionshäftet. Det kan vara användbart att kunna läsa om t.ex. hur extrautrustningen fungerar vid ett senare tillfälle.

Se till att skapa ett avtal

Det är upp till både dig och personen som säljer bilen att avgöra om avtalet ska vara muntligt eller skriftligt, men ett skriftligt avtal med underskrift är ändå rekommenderat att ha, särskilt om det förekommer någon form av handpenning. Kom också ihåg att ha försäkringen förberedd redan innan köpet eftersom att du ansvarar för bilen från det ögonblick du tar över fordonet. Därefter gäller det bara att båda parterna skriver under ägarbytet och att det skickas till Transportstyrelsen, så är bilen din!