Bra information om du ska köpa ny bil

Det finns en del saker man bör tänka på i samband med köp av en ny bil, vilket dels beror på att du ska få en så trygg affär som möjligt och dels på att det ofta handlar om stora summor pengar. Det absolut första valet du bör ta, är att bestämma dig för om du ska köpa en sprillans ny bil eller en begagnad. Väljer du det senare alternativet måste du dessutom bestämma dig för om du ska köpa bilen via en bilhandlare eller en privatperson. På senare tid har det också kommit att bli väldigt vanligt med privatleasing, vilket innebär att man tecknar ett kontrakt och hyr en bil under en viss tidsperiod. Då sker betalningen vanligtvis månadsvis. Alla alternativen har sina för- och nackdelar, då till exempel en ny bil sjunker snabbt i värde, men är å andra sidan helt oanvänd, samtidigt som den har de högsta garantierna. Fundera ut vad som passar dig bäst och börja därefter att söka efter ditt behov.

Kolla vad det finns för utbud och erbjudanden!

Oavsett om du bestämmer dig för att köpa en ny eller en begagnad bil, är det alltid rekommenderat att kolla in utbudet, både på internet och i bilhandlare. På så sätt får du en tydlig uppfattning om prisklasser och valmöjligheter. Många bilhandlare använder sig också av erbjudanden och kampanjer, som kan vara fördelaktiga för den som är på jakt efter ett nytt fordon.

information köpa ny bil

Vad ska det vara för märke?

När du börjar kolla in utbudet, är det en fördel om du redan vet vad du har för krav och behov. Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man bestämmer märke, men det finns flera bra sidor på nätet som listar både bränslesnåla och säkra fordon. Kom dock ihåg att främst välja bilen efter funktion och inte efter design. Det vinner man mest på i längden.

Köpa begagnad bil

Det läggs mer ansvar på dig som bestämmer dig för att köpa en begagnad bil av en privatperson eftersom du aldrig kan vara helt säker på i vilket skick bilen då är i. Därför gäller det att du noggrant kontrollerar alla dokument och bilens in- och utsida. Se även till att provköra bilen ordentligt i lugn och ro, då du lyssnar efter ljud och testar att de olika inställningarna fungerar. Fördelen med att köpa privat är att slutsumman oftast blir billigare.

Hur ska du betala för din bil?

Eftersom att fordon normalt sett är väldigt dyra, särskilt om du väljer att köpa ett nytt, krävs det ofta någon form av billån för att kunna finansiera ditt köp. Se därför till att vara ordentligt påläst om din ekonomiska situation och vad du har för möjligheter. Ibland kan man till exempel ta förmånliga lån via sin fackförening eller låna från bostadslånet. När du väl köpt bilen du bestämt dig för, gäller det bara att ta hand om den så bra som möjligt. Desto bättre skick bilen är i, desto bättre affär kan du sedan göra när du säljer den vidare.