Att tänka på inför besiktningen

Alla i Sverige som har en bil som används på vägarna måste genomföra en årlig besiktning av sitt fordon om bilen är 30 år eller nyare. En besiktning innebär att man kontrollerar skicket på bilen, vilket sker för att olyckor ska förhindras och för att bilen ska lämna ett så litet avtryck på miljön som möjligt. Det är alltid bilägaren som ansvarar för att bilen genomgår besiktningen i rätt tid och det finns ett särskilt system som talar om när bilen ska besiktigas. Systemet grundar sig på fordonets registreringsnummer. Det finns inget officiellt företag som måste utföra besiktningen, utan man bestämmer själv hos vilket företag man vill att sin bil ska kontrolleras. Den första besiktningen sker alltid när bilen är tre år gammal, varpå den andra besiktningen ska äga rum två år efter den första. När bilen är fem år gammal krävs det en årlig besiktning.

Bilbesiktning innebär

Vad ska man tänka på innan besiktningen?

Det finns en del saker man kan kontrollera och fixa innan man lämnar in bilen på besiktning, för att öka oddsen för att bilen ska gå igenom kontrollen utan anmärkningar. Ett exempel på en sådan sak är att säkerställa att både vindrutetorkare och spolare fungerar som de ska och att batteriet sitter ordentligt. Det är också rekommenderat att kontrollera hela signalanordningen, så att ingen lampa är trasig. Dit hör all belysning, som till exempel blinkers, skyltlykta och positionsljus. Vidare är det smart att kolla däckens mönsterdjup innan man lämnar in bilen på besiktningen. Det gäller då att alla däck har minst 1,6 mm mönsterdjup, men också att däcken är helt skadefria. Säkerställ därefter att alla backspeglar på bilen är hela och sitter på sin plats. Ytterligare en otroligt viktig punkt är att kontrollera att alla säkerhetsbältena i fordonet fungerar. Testa gärna att spänna fast och spänna upp alla bältena en gång för att vara helt säker.

Glöm inte att fylla på och ta med alla tillbehör

Förutom ovanstående punkter finns det också en del saker att komma ihåg att både fylla på och ta med sig till besiktningen. För det första måste det finnas en tillräcklig mängd av olja i motorn. Är man osäker på hur mycket olja som är godkänt för sin bil kan man alltid dubbelkolla i instruktionsboken. I samma veva kan det även vara lämpligt att fylla på spolarvätskan ordentligt. Slutligen måste man komma ihåg att kontrollera att varningstriangeln faktiskt finns med i bilen. För att underlätta för kontrollanterna kan man till och med lämna den synlig i kabinen. Om det är så att bilens dragkrok går att ta bort, måste man också komma ihåg att ta med sig den om det är så att man har tagit av den från fordonet.

Bara besiktningen kvar!

När du har checkat av ovanstående punkter är bilen redo att besiktigas. Kontrollen kan ge fyra olika resultat. Förhoppningsvis sker besiktningen utan anmärkning, vilket är det första resultatet. Därefter finns det tre potentiella resultat som är: anmärkning, anmärkning med ombesiktning och anmärkning med körförbud. Lycka till med din besiktning!